Aangesloten bij het KNGF
Praktijk telefoon: 075-6310765

Openingstijden van de praktijk zijn:
maandag 07.30 – 18.00 uur
dinsdag 07.30 – 18.00 uur
woensdag 07.30 – 13.00 uur
donderdag 07.30 – 18.00 uur
vrijdag 07.30 – 18.00 uur

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is een veelvoorkomende klacht bij zwangere vrouwen. Het kan overigens ook ontstaan zonder dat je ooit zwanger bent geweest. De oorzaak is dan vaak een ongeval of de overgang. Deze informatie gaat met name in op bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat het bekken beweeglijker wordt: de bekkenbanden verslappen waardoor de botten wat verder uit elkaar komen te liggen. Bij de bevalling biedt deze verwijding meer ruimte om het kind te laten passeren. De verslapping van de bekkenbanden gaat meestal zonder klachten. Vrouwen krijgen hooguit wat last van de onderrug. Bij sommige vrouwen zorgt de bandenverslapping voor veel pijn, en moeite met bewegen. Deze combinatie van pijn en bewegingsproblemen noemen we ‘bekkeninstabiliteit’.

 

Bekkeninstabiliteit wordt vaak verward met symfysiolyse. Symfysiolyse betekent een extreem losse verbinding tussen de twee schaambeenderen. ‘Symfyse’ betekent verbinding en ‘lyse’ betekent oplossen. De verbinding tussen de beenderen lost niet echt op, maar wordt zeer week en rekbaar. Deze extreme vorm van bekkeninstabiliteit komt zeer weinig voor. 

 

Klachten van bekkeninstabiliteit kunnen al vroeg in de zwangerschap optreden. De vrouw krijgt vooral pijn bij het schaambeen, en in de onderrug (tussen heiligbeen en darmbeenderen). Vooral bij plotse bewegingen treedt pijn op, en bij het langer volhouden van bepaalde houdingen of bewegingen. Verraderlijk is het als de pijn pas enige tijd na de handeling optreedt. Bij vermoeidheid worden de klachten vaak erger.

Een echte oorzaak van bekkeninstabiliteit is niet bekend. De hormonale invloeden die de bekkenbanden doen verslappen, ondervindt elke zwangere. Maar waarom de een wel klachten krijgt, en de ander niet, is onduidelijk. Waarschijnlijk speelt mee dat zwangeren tegenwoordig een drukker leven leiden dan vroeger: baan, huishouden, gezin. Hierdoor bewegen zij net zo veel als voor de zwangerschap, terwijl hun lichaam rust nodig heeft. Het bekken kan in de zwangerschap fysiek minder bewegingen verdragen dan anders. Bij een probleemloze zwangerschap kan een moeizame bevalling soms bekkenklachten achteraf veroorzaken.

Bekkeninstabiliteit komt voor bij één tot negen procent van de zwangere vrouwen. De oorzaak is helaas nog onbekend, maar gelukkig wordt steeds meer ontdekt hoe het goed behandeld kan worden tijdens en na de bevalling. De klachten verdwijnen bijna altijd. Anderhalve maand na de bevalling zijn de klachten voor het overgrote deel verdwenen. Toch is nog een herstelperiode van een half tot een heel jaar nodig om ook de laatste klachten te doen verdwijnen. Bij menstruatie en verminderde weerstand kunnen de klachten even verhevigen. Bij het herstel biedt fysiotherapie vaak uitkomst.

Bij bekkeninstabiliteit is een goede nachtrust heel belangrijk.Bron: www.degezondstegids.nl

 

Wat houdt bekkenproblematiek in?
Het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodem en de bekkenorganen beïnvloeden elkaar over en weer. Een stoornis van de bekkenbodem kan bijvoorbeeld leiden tot blaas- of darmklachten en omgekeerd.

De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangerijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen of ze worden niet op het juiste moment gebruikt. Niet iedereen voelt deze spieren waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt.
De bekkenfysiotherapeut kan u helpen de controle hierover te herwinnen.

Klachten kunnen optreden bij zowel mannen, vrouwen als kinderen. Bij vrouwen treden klachten vaak op tijdens de zwangerschap, of na de bevalling en rond de overgang.
Ook operaties in de onderbuik kunnen tot klachten leiden.

Wat kan de bekkenfysiotherapeut voor u doen?
De bekkenfysiotherapeut houdt zich bezig met het voorkomen (door voorlichting en begeleiding) en behandelen van onderstaande klachten:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting

  • niet te onderdrukken aandrang om (veel en vaak) te plassen

  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting

  • klachten als gevolg van verzakking van blaas, baarmoeder of darmen

  • pijnklachten in onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen

  • seksuele problematiek, samenhangend met functiestoornissen van de bekkenbodem

  • bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond zwangerschap en bevalling of door andere oorzaken

Wat gebeurt er tijdens de behandeling bij een bekkenfysiotherapeut?
Tijdens een uitgebreid vraaggesprek en fysiotherapeutisch onderzoek wordt eerst gezocht naar de oorzaak van uw probleem. De bekkenfysiotherapeut leert u de spieren rond het bekken te herkennen en te gebruiken, zodat de bekkenbodem en de omliggende spieren (weer) een samenwerkend geheel worden.

Houdings- en bewegingsadviezen voor het dagelijks leven nemen bij de behandeling een belangrijke plaats in. Verder kan de bekkenfysiotherapeut u helpen de controle te (her)krijgen tijdens vullen en het legen van blaas en darmen. Hierbij kan hij of zij gebruik maken van oefenhulpmiddelen of apparatuur (deze apparatuur wordt voornamelijk gebruikt om spiergroepen of spierfuncties voor u herkenbaar te maken).

Patiënten die in aanmerking komen voor bekkenfysiotherapie worden verwezen door huisartsen en/of medisch specialisten of op initiatief van verloskundigen.