Aangesloten bij het KNGF
Praktijk telefoon: 075-6310765

Openingstijden van de praktijk zijn:
maandag 07.30 – 18.00 uur
dinsdag 07.30 – 18.00 uur
woensdag 07.30 – 13.00 uur
donderdag 07.30 – 18.00 uur
vrijdag 07.30 – 18.00 uur

Incontinentie

Incontinentie is een vervelend probleem, waardoor vooral veel vrouwen zich onzeker voelen. Incontinentie voor urine betekent dat er sprake is van onbeheersbaar en ongewild plassen. Je kunt de urine niet ophouden. Incontinentie komt altijd voor bij kleine kinderen die nog niet zinnelijk zijn. Zij hebben nog een luier of plassen nog in bed. Dit is heel normaal.

Vrouwen kunnen incontinentieproblemen krijgen na een of meer bevallingen. Meestal zijn de blaasspieren verslapt en ook de blaas en baarmoeder kunnen wat verzakt zijn. Deze stressincontinentie – stress betekent in dit geval ‘druk’ – komt heel veel voor. Als de bekkenbodemspieren (door bijvoorbeeld een bevalling) verwond of beschadigd zijn, moet je plassen, zonder aandrang te voelen. Dit kan worden uitgelokt door hoesten, niezen of lachen.

Een andere vorm van urine-incontinentie is de urgecontinentie (urge betekent aandrang). Het ongewild plassen ontstaat dan wel na een gevoel van aandrang, maar je bent niet in staat de urine binnen te houden. Verschillende oorzaken kunnen aan deze vorm ten grondslag liggen. Het kan te maken hebben met een stoornis in de aanleg van de bekkenspieren, maar kan ook komen door een blaas(hals)ontsteking.

Incontinentie wordt ook vaak gezien bij dementie, prostaatvergroting, gebrek aan zenuwbeheersing na een beroerte, multiple sclerose, plaatselijke kanker en blaasstenen.

Het woord incontinentie wordt soms ook gebruikt om het onvermogen om ontlasting in de endeldarm te houden aan te duiden. In medische termen heet dit incontinentia faecalis. Dit kan zich voordoen bij diarree of wanneerr de kringspieren door ziekte of bevalling zijn beschadigd. Een andere oorzaak is faecoliet (ontlastingsteen), dikwijls veroorzaakt door langdurige verstopping.

Incontinentie is een vervelende kwaal. In sommige gevallen is er iets aan te doen. Soms biedt het gebruik van incontinentie-materiaal (luiers) uitkomst. Voor mannen met urine incontinentie kan ook gebruik gemaakt worden van een (uitwendige) condoomcatheter. Is de incontinentie hiermee onvoldoende verholpen dan biedt een inwendige blaascatheter de beste oplossing. Het beste kun je de huisarts om hulp vragen. Hij kan je helpen het best met dit lastige probleem om te gaan.

Bron: www.degezondstegids.nl