Aangesloten bij het KNGF
Praktijk telefoon: 075-6310765

Openingstijden van de praktijk zijn:
maandag 07.30 – 18.00 uur
dinsdag 07.30 – 18.00 uur
woensdag 07.30 – 13.00 uur
donderdag 07.30 – 18.00 uur
vrijdag 07.30 – 18.00 uur

Jeugreuma

Jeugdreuma (of JCA: Juveniele Chronische Artritis) is de verzamelnaam voor chronische gewrichtsontstekingen bij kinderen onder de 16. In Nederland zijn ongeveer 3000 kinderen met jeugdreuma. Een ontstoken gewricht is dik, voelt warm aan en beweegt niet optimaal.

Er zijn verschillende vormen van jeugdreuma, onderverdeeld in drie hoofdgroepen. In de meest voorkomende vorm zijn één of een paar gewrichten ontstoken. Vaak gaat het dan om de knie, elleboog of enkel. De vooruitzichten voor kinderen met deze vorm van reuma zijn over het algemeen goed. In veel gevallen raken de gewrichten enkele malen ontstoken en blijft de reuma daarna weg. De gewrichten lopen meestal geen blijvende schade op. Heel soms gaat de ziekte over in een variant waarbij meer gewrichten ontstoken raken.

Bij de tweede variant zijn vijf of meer gewrichten ontstoken. Vaak worden dan de gewrichten in de handen en voeten getroffen. Hoe deze variant verloopt is moeilijk te voorspellen.

Een derde vorm is Systemische Jeugdreuma. Deze komt vooral voor bij jonge kinderen. Naast ontstoken gewrichten heeft het kind ook last van spierpijn, hoge koorts en vlekken op de huid. Ook het verloop van deze vorm is moeilijk te voorspellen.

Jeugreuma is een grillige ziekte. Een kind kan zich de ene dag kiplekker voelen en de volgende dag kan het weer helemaal mis zijn. Er zijn veel verschillende vormen van jeugdreuma en daar hangt mede vanaf hoe de ziekte zich ontwikkelt en of de gewrichten blijvend beschadigd worden.

Kinderen met jeugdreuma krijgen meestal medicijnen voorgeschreven die bij hun variant past. Het gaat dan om ontstekingsremmers en pijnstillers. Verder behoort oefentherapie tot de behandeling. Dat kan bijvoorbeeld fysiotherapie of ergotherapie zijn. Een ergotherapeut geeft vooral veel praktische adviezen over bijvoorbeeld speelgoed en aanpassingen op school.

Thuis is het belangrijk om rust en activiteiten op een goede manier af te wisselen. Ook het regelmatig wisselen van houding is goed voor de gewrichten. De fysiotherapeut kan oefeningen meegeven die thuis gedaan kunnen worden.