Aangesloten bij het KNGF
Praktijk telefoon: 075-6310765

Openingstijden van de praktijk zijn:
maandag 07.30 – 18.00 uur
dinsdag 07.30 – 18.00 uur
woensdag 07.30 – 13.00 uur
donderdag 07.30 – 18.00 uur
vrijdag 07.30 – 18.00 uur

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die over het algemeen worden gekenmerkt door ontstoken, stijve en soms gezwollen gewrichten en spieren. Pijn is een belangrijk kenmerk van reuma. Het gaat om aandoeningen van het bewegingsstelsel die niet worden veroorzaakt door een ongeval of een blessure. Reuma is een ziekte die bij iedereen kan voorkomen. Ongeveer één op de tien Nederlanders heeft last van reumatische klachten. Reuma wordt ingedeeld in drie hoofdgroepen: ontstekingsreuma, artrose en weke-delen reuma.

Bij ontstekingsreuma gaat het om aandoeningen die worden gekenmerkt door langdurige gewrichtsontstekingen. Eén van de meest voorkomende vormen is reumatoïde artritis (RA). Reumatoïde artritis is een chronische gewrichtsaandoening. De juiste oorzaak is onbekend, maar waarschijnlijk is bij de ziekte het afweersysteem van het lichaam ontregeld, waardoor er veelal ontstekingen in de gewrichten ontstaan. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en begint meestal tussen het veertigste en vijftigste levensjaar. Het gewrichtskapsel raakt geleidelijk aan ontstoken en opgezwollen en dit heeft ontsteking van andere delen van het gewricht tot gevolg. Als de aandoening verder gaat kunnen de botten die met het gewricht in verbinding staan zwak worden. Een specifieke vorm, de ziekte van Bechterew, kenmerkt zich door ontstekingen in de gewrichten van de wervelkolom en het bekken. Door deze ontstekingen kunnen wervels in de rug vastgroeien. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Onder de verzamelnaam ontstekingsreuma vallen ook systeemziekten, zoals bijvoorbeeld systemische lupus erythematosus (SLE), sclerodermie en het syndroom van Sjögren. Bij deze aandoeningen komen de ontstekingen niet alleen voor in gewrichten, maar ook in andere organen (o.a. nieren, huid en slijmvliezen, longen en hart).

Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen achteruit gaat. Uiteindelijk kan het kraakbeen zelfs geheel verdwijnen. Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen, maar begint meestal in de grote gewrichten die gewicht moeten dragen, zoals de heupen, knieën of wervelkolom. Artrose komt het meest voor van alle gewrichtsaandoeningen Voor een groot deel is dit te wijten aan het natuurlijke proces van het ouder worden. Het is een aandoening die zelden ernstige problemen veroorzaakt en er zijn geen levensbedreigende risico’s aan verbonden. Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening onder ouderen. Pijn, zwelling en stijfheid in het aangedane gewricht staan centraal. Als de gewrichtsslijtage door artrose zover gevorderd is dat niks meer helpt om de pijn te verminderen, dan is een operatie waarbij een kunstgewricht wordt geplaatst vaak de enige oplossing.

Weke-delen reuma komt voor in spieren, pezen, banden, kapsels, slijmbeurzen en tussenwervelschijven. Voorbeelden van weke-delen reuma zijn fibromyalgie en tendinitis (peesontsteking). Fibromyalgie komt veel voor en kenmerkt zich door langdurige pijn in spieren, peesaanhechtingen en banden. Raadpleeg bij langdurig bestaande klachten van zwelling, pijn en stijfheid in gewrichten en spieren een arts. De huisarts is de aangewezen persoon vragen te stellen. Hij kan doorverwijzen naar een specialist of fysiotherapeut.

Bron: www.degezondstegids.nl