Aangesloten bij het KNGF
Praktijk telefoon: 075-6310765

Openingstijden van de praktijk zijn:
maandag 07.30 – 18.00 uur
dinsdag 07.30 – 18.00 uur
woensdag 07.30 – 13.00 uur
donderdag 07.30 – 18.00 uur
vrijdag 07.30 – 18.00 uur

Rugklachten

Rugklachten is één van de klachten waar de huisarts het meest mee te maken krijgt. Pijn in de rug kan afkomstig zijn van de wervelkolom of van spieren die ernaast liggen. De wervelkolom (ruggengraat) heeft vooral veel te verduren bij mensen met overgewicht of mensen die veel tillen en bukken.

Rugklachten uiten zich vooral in de onderrug. Dat kan een lichte tot ondraaglijke pijn zijn. En het gaat soms gepaard met spierkramp, stijfheid, en uitstralende pijn of tinteling op andere plaatsen. In dat laatste geval moet je uitkijken: dat zou weleens een hernia (zie rughernia) kunnen betekenen. Je kunt rugpijn of andere rugklachten krijgen door een mechanische aandoening, veel tillen of ongewoon bewegen of door beschadiging van gewrichtsbanden, spieren, wervels of tussenwervelschijven. Beschadigingen kunnen ontstaan door een slechte houding, gebrek aan lichaamsbeweging, zwaarlijvigheid, zwangerschap, stress of depressie (indirect door een een slechte houding of gebrek aan lichaamsbeweging). Een verschoven tussenwervelschijf is één van de meest voorkomende oorzaken van rugpijn en hierdoor kan ischias ontstaan. Soorten rugpijn variëren naar gelang de oorzaak.

Veel rugklachten treden op tussen het 35e en 50e levensjaar. In één van de tien gevallen is een specifieke ziekte de oorzaak (reuma, infecties elders, tumoren) maar meestal zijn het gewoon overbelaste spieren en herstelt het zich vanzelf weer. 90% van de rugklachten gaan vanzelf weer over binnen drie maanden zonder behandeling. Raadzaam is om gewoon te blijven bewegen bij rugklachten, maar geen zware dingen te tillen. Het lichaam herstelt vanzelf irritaties, versoepelt spieren en zenuwbanen worden vanzelf weer rustig. Een goede conditie en stevige rugspieren helpen daarbij.

Goed en verantwoord bewegen is van belang om deze aandoening te voorkomen.Bron: www.degezondstegids.nl

Als je last hebt van rugklachten kan ook je nachtrust daar onder lijden. Lees hier meer over goed slapen.

Zwaar en verkeerd tillen is de oorzaak van veel rugklachten. Let dus op bij het tillen: buig door je knieen of hurk en hou hetgeen je optilt zo dicht mogelijk tegen je aan. Een richtlijn: mannen kunnen gemiddeld zo’n 25 kg probleemloos tillen op deze manier, voor vrouwen is dat 12 kg.

Let bij het huishouden op een goede houding: probeer te stofzuigen met een rechte rug. Gebruik bij het schoonmaken en tuinieren bezems en andere voorwerpen met een lange steel.

Moet je langdurig staan, ga dan niet hangen op een been. Zet dan liever een voet op een kistje waarbij je evenveel op beide voeten steunt.

Plotse rugpijn? Doe wat oefeningen om de spieren weer soepel te krijgen. Ga liggen op je rug, met je onderbenen omhoog of ga op je zij liggen met half opgetrokken benen. Kom voorzichtig uit bed: ga in een keer met je hele lichaam op je zij liggen, steek je benen naar voren (over de bedrand is het makkelijkst) en kom met je romp overeind.

Bewegen is goed voor je rug (zwemmen bijvoorbeeld), en ook het zitten op een stoel zonder rugleuning: zo train je je spieren. Maar het kan ook averechts werken: teveel sporten zorgt voor spierpijn, en je rug te veel belasten ook. Voor sommige mensen is het beter om toch gewoon op een stoel met rugleuning te zitten.