Aangesloten bij het KNGF
Praktijk telefoon: 075-6310765

Openingstijden van de praktijk zijn:
maandag 07.30 – 18.00 uur
dinsdag 07.30 – 18.00 uur
woensdag 07.30 – 13.00 uur
donderdag 07.30 – 18.00 uur
vrijdag 07.30 – 18.00 uur

Slijmbeursontsteking

Op plekken in ons lichaam waar delen veel over elkaar heen wrijven, hebben we ‘slijmbeurzen’ zitten. Dit zijn zakjes met een slijmerig vocht. Ze bevinden zich in het bindweefsel rond veel gewrichten en beschermen de gewrichten tegen te veel wrijving. Bovendien kunnen de vliezen in een slijmbeurs extra vocht aanmaken om te beschermen bij infecties, verwonding, druk of reuma. Door dat extra vocht zwelt zo’n slijmbeurs (oftewel bursa) op. Dat veroorzaakt pijnlijke gewrichten en dan spreekt men van bursitis oftewel slijmbeursontsteking. Je voelt je door de zwelling beperkt in je bewegingen.

Bursitis doet zich voor bij infectie, reuma of jicht, en verwondingen. De slijmbeurzen zwellen op als bescherming tegen deze gevaren. Het komt veel voor bij grote gewrichten zoals de enkel of de schouder, en wordt meestal in verband gebracht met eeltknobbels op het gewricht tussen de grote teen en de voet. Veel knielen (de ‘bidknie’) kan ook bursitis tot gevolg hebben. Ook calciumafzettingen kunnen een oorzaak zijn; calciumafzettingen op de pezen van een gewricht veroorzaken een ontsteking die zich uitbreidt naar een slijmbeurs in de buurt. Soms kan zo’n slijmbeurs zelfs scheuren.

Bursitis geneest meestal met rust, gedoseerde beweging en vermijden van de belasting van het gewricht die de aandoening veroorzaakt heeft. Als herstel uitblijft moet het gewricht onderzocht worden op inwendige afwijkingen.

Bron: www.degezondstegids.nl