Aangesloten bij het KNGF
Praktijk telefoon: 075-6310765

Openingstijden van de praktijk zijn:
maandag 07.30 – 18.00 uur
dinsdag 07.30 – 18.00 uur
woensdag 07.30 – 13.00 uur
donderdag 07.30 – 18.00 uur
vrijdag 07.30 – 18.00 uur

Knieprothese

In het kniegewricht komen twee botten bij elkaar, het scheenbeen en het dijbeen. Aan de uiteinden van die botten zit een laagje kraakbeen, zodat de knie soepel kan bewegen. Deze kraakbeenlaag is elastisch en kan schokken en stoten opvangen. Als een kniegewricht ernstig beschadigd of versleten is, is vervanging van het gewricht door een knieprothese vaak de enige oplossing.

Het kniegewricht kan beschadigen door bijvoorbeeld een botbreuk (fractuur). Slijtage (artrose) ontstaat soms door een kraakbeen- of stofwisselingsziekte, maar meestal is de oorzaak het normale verouderingsproces. Verder is bekend dat mensen waarbij ooit de meniscus verwijderd is, een grotere kans hebben op slijtage van het kniegewricht. Ook reumapatiënten hebben vaker knieproblemen omdat reuma het kraakbeen aantast.

Bij een beschadigde of versleten knie ontstaat meestal pijn bij (trap)lopen en lang staan. De knie voelt warm en gezwollen aan. Ook startpijn komt voor, dat wil zeggen dat de knie pijnlijk is bij het in beweging komen na een tijd stil gezeten of gelegen te hebben. In een later stadium wordt de knie steeds stijver en kan niet meer goed gestrekt worden. De stand van de knie kan zichtbaar veranderen. Het onderbeen komt dan scheef te staan ten opzichte van het bovenbeen: X- of O-benen.

Als je last hebt van een kniegewricht, kunnen leefregels helpen om er zo min mogelijk last van te hebben: Het is goed om regelmatig van houding te veranderen. Door de pijn is het verleidelijk om stil te gaan zitten, maar dit is niet goed. De spieren worden dan slapper en dit verergert de klachten uiteindelijk alleen maar.

Het is beter om te proberen de conditie op peil te houden. Zorg dus voor voldoende beweging (bijvoorbeeld fietsen), maar belast de knieën daarbij niet al te zwaar. Wissel rust en beweging af.

Verder is het verstandig om hulpmiddelen te gaan gebruiken als het nodig wordt. Zo kan een wandelstok of rollator handig zijn.

Als je te zwaar bent, zorgen de overtollige kilo’s voor een extra belasting van de knieën. Probeer daarom overgewicht kwijt te raken.

Tot slot: tegen de pijn kun je zelf een pijnstiller nemen zoals paracetamol. Helpt dit niet (meer), ga dan naar de huisarts.

Bron: www.degezondstegids.nl